3u_sbseOTZW-qU1dUM0GVJXdPIg

Kasih Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, July 18, 2011

EmOSi TerKAwaL

Hai Mon,

Grrrr beremosi harini sebab monday blues clues. Kertas bertimbun atas meja sampai kak ati jiran depan pun tegur 'mak aih...busynye makcik!ko tak datang kerja dah setahun ke?'Gurauan kak ati melegakan stress yang bersarang di ruang serta celah-celah otak. 

Perempuan nie memang standardnya beremosi. Merujuk kepada dunia keperempuanannya memang ada hubung kait sebab banyak sangat hormon dalam badan seorang perempuan nie yang turun naik dan tidak stabil. Nak-nak plak bila bulan mengambang segalanya menjadi beremosi. Normalnya begitu tapi yang tidak normalnya bila langsung tidak mampu mengawal emosinya. 

Sedap sangat saya berceloteh yek?saya pun sama je lebih kurang. Coretan ini hanya peringatan buat diri saya juga wanita lain khususnya isteri-isteri. ' eleh, kawen baru 2 bulan dah nak celoteh' heee..ilmu yang sedikit nie saya nak kongsi memang belum panjang usia perkahwinan, belum banyak asam garam perkahwinan saya tempuhi tetapi sekadar berkongsi buat mereka yang baru berumah tangga seperti saya.

Awal-awal perkahwinan memang perlu setiap daripada kita duduk berdiskusi dengan suami. Siapa sepatutnya buat itu, siapa sepatutnya buat ini supaya tidak timbul isu kalau saya kena buat itu dan ini baik saya jadi suami atau kalau semua saya buat baik saya jadi isteri. Bila keadaan ini menjadi halwa suami isteri maka susah la. BEREMOSI kekal la nanti. 

Ilmu ini saya dapat daripada suami saya tentang pentingnya bersederhana dari segala segi termasuk emosi. sederhana manjanya, sederhana rajuknya, sederhana marahnya segalanya sederhana supaya tidak la terlalu mencalar hati. Ini kata Mr. Husband dari persepsi sebagai seorang lelaki. Katanya kalau kebiasaannya terlalu manja tetapi bila timbul hal yang menaikkan amarah, marahnya keterlaluan sampai menghempas itu dan ini. Bila keadaan reda, hati suami ada calarnya dek perbuatan kita tadi.

Oleh yang demikian bila beremosi biarlah sederhana dan jangan sentiasa berharap yang suami mampu membaca isi hati serta berkemahiran menafsir apa yang sedang kita fikirkan. Luahkan secara berhemah dan berdiplomasi dengan suami. Baik suami atau isteri sangat perlu saling memahami. Berkomunikasi dengan berkesan supaya tidak la ada yang tercicir. Bagi saya, bila suami menasihat dengan intonasi suara yang lembut, susunan ayat yang baik, rasa mudah nak memahami mesej yang suami mahu sampaikan.

Key words: BERSEDERHANA