3u_sbseOTZW-qU1dUM0GVJXdPIg

Kasih Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, September 9, 2011

ErtI KehiLANgan

Halooo...

Episod raya masih berbaki, masih sempat kunjung mengunjung, ziarah menziarah la katakan. Rakan-rakan opis ramai yang berpuasa sunat 6 hari di bulan syawal. Kedai yeop sunyi sikit waktu lunch time. Saya?rasanya tak mampu nak berpuasa sunat 6 tahun nie memandangkan tahap kesihatan yang semakin tak berapa nak baik. 

Semalam saya terbaca satu nota yang ditulis oleh rakan matriks yang juga rakan FB yang menulis tentang berbuat baik kepada ibu bapa sementara mereka masih ada hayat. Sejak-sejak akhir nie, sejak-sejak bergelar bakal ibu nie saya mudah tersentuh pula bila bercakap perihal ibu bapa nie. Hanya dengan membaca tulisan rakan tersebut pun boleh buat saya sebak!Nasihat beliau supaya kita nie sentiasa menjaga hati mereka, pandang mereka dengan muka yang manis, mengeluarkan kata-kata yang baik supaya kelak bila mereka tiada kita tidak la merasa ralat atau sesal sebab tidak sempat berbuat baik dengan mereka.

Saya ulang baca lagi nasihat ini, ulang dan ulang supaya nasihatnya melekat dijiwa, di simpan di kotak fikiran ini. Semalam, sedang saya sibuk menonton tv, suami duduk di sebelah saya. Saya toleh arahnya, hati saya tersentuh dek kerana terlihatkan air matanya. Pertama kali saya lihat dia sedih. "Last B menangis masa abah B meninggal". Mungkin 5/6 tahun yang lalu, malam itu suami saya menangis sedih. Air mata itu bukan sesal kerana tidak berbakti untuk arwah bapanya tapi air mata untuk ibunya yang di kampung. Mak mertua saya hanya tinggal berdua dengan adek bongsu yang baru berumur 11 tahun. Saya faham apa yang suami saya rasa dan kesedihan beliau menyentap jiwa saya. Saya belajar erti kehilangan dari suami saya. Sememangnya ibu di kampung menempuh seribu kepayahan.

Suami saya tidak banyak mengulas mengenai perbualan beliau dengan ibunya. Saya pasti sesuatu yang berat buat jiwanya. Melihatkan suami sedemikian saya turut sedih. Sedih saya berpanjangan hingga mata terlelap. Saya tak nak menjadi penghalang buat suami untuk menjadi anak yang baik. Saya mahu suami saya terus berbakti selagi ibunya masih ada hayat. Semoga suami saya terus menjadi anak yang baik serta membanggakan ibunya. 

PS: semoga anak kami mewarisi banyak sifat baik abahnya. Jadi anak yang baik yek...

0 comments:

Post a Comment