3u_sbseOTZW-qU1dUM0GVJXdPIg

Kasih Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 20, 2011

KeTUa BeRJiwa 'A GoodFOLloweR'

kes 1: Memiliki 3 orang anak berusia 3 hingga 6 tahun. Suami isteri bekerja dan menghantar anak ke nursery. Isteri sedang mengandung anak ke-4.2 orang anak jatuh sakit seorang kena chicken pox dan seorang lagi kena cacar air pada masa yang sama. Isteri dan suami bergilir-gilir menjaga anak. 4 julai, tarikh perasmian sebuah program masakan TV2 melibatkan syarikat isteri. Keadaan terhimpit, isteri menelefon ketua memohon pengecualian berikutan menjaga anak yang sakit dan suami terpaksa menghadiri mesyuarat penting pada tarikh yang sama. Jawapan ketua: 'Hurm..kalau boleh datang kerja untuk perasmian di angkasapuri sahaja, even production executive mohon cuti pada tarikh tersebut dibekukan" Terpaksa datang dengan hati yang bengkak,dimarahi suami, keadaan stress. Selang beberapa minggu selepas kejadian "eh, aku rasa bayi aku tak bergerak sejak malam tadi."Sahabat-sahabat mulai risau. 8.00 malam (jumaat 15 Julai) saya menerima panggilan telefon dari sahabat itu "Zam...(diam yang panjang diselangi sedu tangisan)baby sudah tiada..(menangis berterusan)."Saya? terkesima, terkejut!dalam keadaan sedang memandu, hati dan jiwa luluh mendapat khabar itu..Innalillah...

Kes 2: Isnin 19 julai, 6.04am..(nada dering kanda dinda mengejut tidur) menerima pesanan ringkas dari sahabat di pejabat : rumah kak ati kena pecah perompak semalam. Saya?berita kecelakaan lagi harini melibatkan rakan-rakan sekerja. Innalillah. Bersiap siaga ke pejabat dan terus bertanya khabar sahabat dengan menelefon beliau. Barang kemas, 2 helai seluar jeans levis, duit 300, 2 botol perfume berjanama di sapu perompak. 9.00pagi menghadiri mesyuarat HACCP dipengerusi ketua : Kecelakaan sahabat diberitakan kepada ahli mesyuarat. reaksi ketua: "Biasalah, kalau area rumah baru nie memang biasa jadi kes pecah masuk." saya? sudah dapat mengagak reaksi itu. 20 Julai sahabat itu hadir bekerja, awal pagi ketua menemuinya ketua: "kompressor dekat depan tue belum berdaftar lagi ye?" 

Kenapa saya menulis 2 kes itu? saya nak menulis tentang ketidakprihatinan ketua mereka juga ketua saya dengan kebajikan pekerja. Musibah diberitakan namun tiada reaksi simpati kepada anak buah. Langsung tidak bertanya khabar berita.Ketua ini tidak pernah mengucapkan tahniah atau terima kasih jika anak buahnya berjaya melaksanakan tugasan dengan baik. Saya tidak tahu bagaimana dia boleh dipilih sebagai ketua kami. Saya serius dengan hal ini kerana motivasi saya telah di injak henyak oleh ketua sebegini. 

Pernah suatu ketika, saya berhempas pulas menyiapkan dokumen Quality Assurance Program yang memberi perincian kepada pelbagai perkara berkaitan GMP bermula dari layout yang terperinci berterusan dengan huraian setiap topik dan subtopik. Dokumen itu dihantar semak kepada auditor. Saya berjumpa auditor itu bersama ketua tersebut. Kesalnya, masih ada cacat dalam perincian saya.Tidak mengapa menghadapi teguran daripada auditor itu, yang saya sebalkan adalah tindakan ketua saya yang umpama 2nd auditor pula dengan menunjuk salah saya di depan auditor itu. Bukankah sudah saya rujukkan dokumen itu kepada anda untuk disemak?

Itu kisah ketua yang sangat berprinsip a good follower. Jika anak buah membuat keputusan sendiri mula la dia melompat hingga ke langit. Segala idea yang diberikan semuanya di tong sampahkan tapi dia? zero idea dari dia. Saya mengalami bengang yang berpanjangan selama setahun berkhidmat di organisasi ini dan sememangnya saya BLUR!dengan persekitaran kerja sebegini. 

Nota: Ini luahan rasa saya yang saya tidak tahu nak di coret dimana. 

0 comments:

Post a Comment