3u_sbseOTZW-qU1dUM0GVJXdPIg

Kasih Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, November 28, 2012

Why stay?Apa Tunggu LAGI?

'Zam, I dapat kerja tu. I terus sign je sebab piki tak payah keje sabtu.' 

Just received text message form my colleagues. Tahniah you!hopefully lebih berjaya di tempat baru dengan udara kerja yang baru.

Sedih pun ada gak bila dengar dah dapat kerja lain sebab kami boleh kata rapat juga. Dia lah rakan tempat nak luah bila tak puas hati dengan bos yang tetiba je suka hati dia nak ammend proposal aku lepas tu taruk nama dia!rakan tempat share perkembangan our baby sebab kami ada anak yang sebaya, rakan share al kisah susu ibu, hal wanita dan macam-macam lagi la. Banyak sangat kalau nak tulis. heee

Actually ada juga la 2,3 orang yang tertanya-tanya kenapa saya masih bekerja disini even 'udaranya tercemar', kanser hati berleluasa, politik pejabat yang tak terkawal sebab peluang di luar lebih baik terbentang luas. Jawapan saya sebab saya ibu dhia.

Sejarahnya, saya pilih kerja disini atas faktor dekat dengan rumah sebab saya belum berkahwin lagi masa tu. Bila dah kahwin dan mengandung, niat berhijrah tertahan sebab ada baby kan dalam perut rasa leceh pula kalau dapat tempat baru kerja beberapa bulan dah sibuk nak bercuti 2 bulan so tangguhkan dahulu. Then melahirkan dhia, risau sebab masih kecil saya mengambil keputusan menghantar dhia ke rumah mak sementara saya 8 jam di kilang. Tangguhkan lagi hingga dhia 6 bulan sebab lepas tu nak hantar rumah pengasuh yang dekat dengan rumah sewa saya. Tapi sekarang dhia dan 7 bulan 2 minggu pun saya masih tiada usaha mencari kerja yang lain.

Maybe saya perlu lupakan tentang ketidakseronokan kehidupan bekerja saya ni, just focus on all the good things in my life sekarang. Teruskan berdoa agar Allah hapuskan segala rasa yang bertumbuh (benci, menyampah, tak suka) ini kepada keadaan yang saya dapat terima keadaan ini seadanya dan sentiasa memasang niat aku bekerja kerana Allah taala. 

Perkara Baik Terus Bekerja Disini:

a) En. Husband pernah cakap, saya bekerja disini paling kurang dengar saya merungut pasal kerja kalo nak banding keje sebelum ni. (actually saya je malas nak cerita sangat, kita kan ada banyak menda lagi nak cerita, we love to gurau senda usik mengusik, kita kan spend masa just 5 jam sehari je. such a waste nak masih bercerita alkisah kilang dan mereka yang ntah hape2 tu)

b) Setiap pagi bila hantar dhia semua orang gembira jumpa dhia. (Dhia cucu sulung actually, nenek umi ngan tok abah dah jaga since umur sehari, even bersama-sama menanti kelahiran dhia kat hospital. nenek umi teman ibu dhia ni sakit sampai nagis-nangis juga tengok ibu ni sakit.)

c) Dhia pun sangat ceria bila sampai rumah nenek umi and tok abah dia sebab ada paksu, auntie zaf, mak uda yang sesama tunggu dhia.Atok abah pun selalu nyanyi untuk dhia..atok abah panggil dhia ucuk atok! (mesti sedih pula kalau dhia tukar suasana)

d) Setiap pagi dan tengahari makan kat rumah mak sebab ada dhia. Boleh balik tengok dhia kejap walau hanya 20 minit dan sempat juga bf dhia bagi dia tido. 

e) Setiap hari dapat jenguk mak and abah masih macam dulu masa anak dara masa masih duduk ngan dorang dulu. (beruntung actually setiap pagi nak pergi keje dapat salam cium tangan suami, mak and abah. Rasanya orang lain pun tak dapat specialty ni)

Banyak rupanya kalau cuba dikorek kebaikan kerja sini. Dari segi tempat kerja memang la kot tak memberangsangkan tapi just fokus on good things selain kerja tu..So STAY! Chayyok ibu dhia!heee now I dah happy!

1 comment:

  1. Lihat BUKTI jelas kenapa kami BERSARA awal dari UMNO...

    BUKTI 1
    BUKTI 2
    BUKTI 3
    BUKTI 4

    Pastikan adik2 semua keluar mengundi nanti.. Keluar mengundi PAS, PKR @ DAP walaupun adik2 mendapat saguhati atau duit daripada UMNO dan Barisan Nasional... Walaupun adik2 terpaksa berada di kem Barisan Nasional, pastikan adik2 mengundi PAS, PKR @ DAP... Asalkan Bukan UMNO.... OK!!! :-)

    Adik2 semua jgn bersangka buruk kpd kawan2 yg berada di kem Barisan Nasional.... Mereka mungkin terpaksa menurut desakan mak ayah atau sapa2... Tapi takpa.. Jangan risau, mereka tetap akan undi Pakatan Rakyat ( Pesan awal2 kat mereka. Kita tiada pilihan )... Undi adalah rahsia.. Kita tentukan..

    Tolong bantu kawan2 kita yang sedang berkempen di Facebook


    Tolong bantu kawan2 kita yang sedang berkempen di laman2 di bawah.... Ok. TKasih :-)
    http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=18
    http://www.detikdaily.net/v6/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1
    http://www.selatanonline.net/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1
    http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics
    http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=6

    ReplyDelete