3u_sbseOTZW-qU1dUM0GVJXdPIg

Kasih Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, September 14, 2012

Ibu Susu Formula

Halooo



Dah lama sebenarnya saya nak menulis tentang isu breastfeeding. Statement kat atas tu kalau ibu-ibu yang bagi susu formula kat anak diorang sure rasa macam ada mendidih jiwa kan? Bagi saya, kalau dah namanya wanita bergelar ibu, dia pasti nak jadi yang terbaik dan mahukan hanya yang terbaik buat anaknya. Kadang-kadang kita ni cenderung untuk menjadi obses hingga sampai mengeluarkan statement yang mungkin mengguris hati sesetengah pihak. 

Ada ibu yang sangat obses tentang penyusuan susu ibu ini sampai sanggup mengeluarkan statement yang 'anak minum susu lembu ni perangai pun macam lembu' ohhh please!mind your words. Saya ada juga la join beberapa kumpulan ibu menyusu ni just nak gather inforomation and ilmu yang sesuai tentang breastfeeding ni namun sometimes ia mengecewakan bila ada segelintir mereka yang obses nie. Kita dapat menyusukan anak kita pun dengan keizinan Allah, Allah membuka pintu hati dan terangkan serta mudahkan jalan untuk kita meneruskan niat kita menjadi yang terbaik buat si anak maka elok la menjaga tertib seorang ibu yang mahukan segalanya terbaik. 

Bukan sahaja setakat menjaga pengambilan makanan agar beroleh hasil susu yang tinggi khasiat untuk si kecil tapi juga kena jaga sahsiah kita sebagai seorang yang bergelar ibu. Even ibu tu bagi susu formula pun kita kena gak ingat yang ibu itu juga membancuh susu tersebut dengan penuh rasa kasih serupa macam kita bila menyusukan anak dengan penuh kasih sayang. Entry ini bukan nak condemn mana-mana pihak tapi ambil la sebagai ingatan untuk diri saya dan anda. saya lebih suka statement dibawah:


Tahniah kerana kita semua ibu yang penyayang, penyabar dan sentiasa mahukan yang terbaik buat permata hati kita.peace!just my 2 cents opinion.

2 comments:

  1. setuju sgt zam.derang yg keluar kan statement cantu mmg x supportive lgsg towards other woman yg x dikurniakan rezeki mcm derang.nauzubillah..

    ReplyDelete
  2. ".. to love is to care, to care we must share..."
    get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000

    ReplyDelete